Vägen till min dröm!

Jag har ju inte riktigt berättat hela sagan om hur jag lyckades till att få mitt drömyrke och drömjobb. Har nog aldrig tänkt tanken att folk vill lyssna på hur jag just lyckades för det finns så många andra som lyckats bättre. Redan här hör ni hur självkritisk jag är... Jag tänkte iallafall dela med mig lite av hur jag lyckades komma dit jag är idag.
 
Det började faktist redan på gymnasiet då jag satt hos min SYO och hade satt frisörlinjen som första val. Den dåvarande Syon va ett rent stolpskott och verkligen tog min dröm ifrån mig. Trök ner mig och berättade vilken medelmåtta man vasr och att mina betyg va för dåliga (?) för att lyckas komma in på frisörlinjen. Då och där hatade jag henne, och långt efter det- men idag tackar jag henne. Anledningen till det kommer jag till sen. Jag valde ialla fall Hotell & Restaurang. Dom tre åren va skitroliga! Världens bästa klass och vänner för liver, och kunskap framför allt. Blev klassrepresntant och gjorde väl inte mycke för den titeln förutom att babbla mig igenom lektionerna. Tog studenten som den fulla och lyckliga, osäkra tjej jag var och sjöng till toner av "sommarnatt" och "kung i baren".
 
Sommarlovet kom och jag hamnade inom vården. 19år och trivdes faktist väldigt bra. Nattpersonal med bra månadslön men inte jobbet jag ville ha i 50år till. Trodde helt ärligt att jag skulle bli kvar där. En sommardag när jasg sitter en snabbis på datorn så skriver jag till en vän som heter Bella, Jag frågar lite spontant va hon hittasr på och hon svarar att hon bor i malmö och pluggar frisör. Min chock där blev total. Hon berättar att hon fått sin utbildning betald och via komunen lyckats att få utbildningen som varade under ett år. Hon bad mig söka och göra samma sak.
 
Där började mitt arbete. Jag började läsa på internet och bokade möte med KY-center och berättade hur läget vad. En intensivutbildning som diplomenrad frisör nere i Malmö är min dröm och jag vill få den via er. Jag var den första som sökte en sådan utbildning från min komun som är väldigt liten. Hon bad mig skriva ett brev om varför just jag skulle få den chansen och möjligheten. Sagt och gjort. Jag fick ett ja av komunen och då var det bara att söka. Från det att jag pratade med Bella till att jag fick åka ner på intervju i skolan så har det gått 2-3 månader bara. Fick svar om att jag blivit antagen till skolan och hade bara nån månad på mig att hitta boende i Malmö.
 
Dagen med stort D var kommen. Flyttat ner till Malmö och dagen då skolan skulle börja var här. Första dagen var jag som en spagetti. Sjukt nervös och jätteblyg. Minns verkligen dagen som igår, alla ansikten och alla blyga personer som stod helt knäpptysta. Dom tre första månaderna var verkligen jättejobbiga, om man tittar på boendet och att flyttat 50 mil hemmifrån. Ringde hem och grät varje dag till den dagen då mamma skällde ut mig i telefonen. I skolan var det inga problem, det va superintensivt och roligt. Även där blev jag klassansvarig med Elvis vid min sida. Det var verkligen ett år med riktigt intensiva dagar. Och här insåg jag hur bra den här utbilden var. Jag villeinte gå en gym. utbildning under tre år och bara läsa friksörämnen då och då. Det va ett intensivt år men mitt bästa år någonsin! Det fanns alltid folk som var snabbast, klippte bäst och alltid fick bäst betyg utan att ens lyfta ett finger. Det var ju inge vidare för mig som alltid sett mig som medelmåtta och aldrig lyckats få ett MVG. Under min utbildning så fick jag nästa inga G. Mina betyg hade aldrig varit bättre och det kändes att detta var ett rätt val. Det var aldrig jobbigt att plugga då jag kände intresse för det jag lärde mig. Efter några måander insåg jag vilken underbar klass jag hamnat i. Även lärarna frågade oss hur vi kunde ha sån bra kemi bland oss alla 20 elever. Det bara klickade helt enkelt. Jag levde lycklig som student och har aldrig haft roligare tider. Under skolan och utanför. Festerna va helt kaos. Det finns inte mycke ord som kan förklara alla galna upptåg vi hade. Alla filmer, alla bilder och alla minnen är magiska.
 
Examen började närmade sig och jag stor i skolan och tränade varje dag med ca 7 stycken andra. Det va valfritt att träna i skolan på modellerna eller hemma. Jag valde skolan med tanke på att mina modeller bodde 50 mil bort. Idag tackar hag mitt tålamod och lärarna som hjälpte mig genom den hektiska tiden. Hade jag inte varit där den sista tiden och tränat, och tränat, och tränat hade jag nog inte varit så duktig idag.
 
Examen kom och jag va förvånansvärt lugn! Trodde jag skulle vara ett nervvrak. Men jag hade allt under kontroll. Hade klockat alla moment. räknat foliepaketen på min slingmodell, ritat upp alla skisser. koll på permanenten och styligprodukterna till alla modeller. Min förberedelse var det jag behövde. När dagen det, examensdagen kom så stod jag och visste vad jag skulle göra. Första dagen kom och när lapparna skulle delas ut va mitt papper blank!!!!!!!!! Jag och kanske 3-4 andra hade blanka papper! Jag minns hur jag bara skrek och hoppade som om jag vore speedad! minns öven att min rektor Kajsa sa att hon blev döv för jag skrek så mycket medans jag samtidigt såg alla dessa miner på underkända moment men för en gång skull var jag lycklig och hade lyckats och behövde verkligen få det ur mig! Dag 2 kom och även där kändes det bra. Jag gjorde mina moment och när dagen var slut kom dom med lapparna. Jag vågade inte öppna min kommer jag ihåg men sen gjorde jag det iallafall. DEN VA BLANK!!!! FATTAR NI! Jag klarade ALLA moment! Alla fucking moment!!! Även teoriprovet! Jag behövde inte göra om en enda gång! Vi var 4 stycken av 20 i klassen som klarade alla moment och slapp göra om nått moment och då ville jag bara få känna att jag lyckats! Den känslan har jag aldrig känt!
 
Examensfesten kom. Diplom och stipendium skulle delas ut. Jag va lyrisk med att få festa hela natten och dricka min full och vingla hem i natten. Det var dags för dom tre stipendiumen som skulle delas ut. Dessa tre som lyckats fått best betyg under examen. Bästa poäng på alla moment. Mitt i allt dedär helt ärligt satt jag och klunkade jag på en grogg och dom ropar upp Emma Andersson på tredje bästa betyg! Tror ni jag satt i halsen eller! Jag hade tre personer som jag trodde va självklara och det hade nog alla andra i klassen också. Ni vet dom som alltid hade bästa betyg i hela året och alltid va bäst. Men jag, medelmåttan fick ett stipendium! FAN VA JAG ÄR STOLT! Det var verkligen en kick som jag lever på än. Jag har aldrig trott att jag kan, jag har aldrig tott att jag varit så duktig men nu fick man det bekräftat. Den natten va magisk! Där och då var jag en diplomerad frisör.
 
Hade en examensfest med bästa vännerna och den kvällen var också en av mina bästa i mitt liv. Hela kvällen och natten var magisk med mina fina vänner! Jag flyttade hem och jobbade inom värden under sommaren och efter sommaren började jag söka jobb på riktigt.
 
Jag har alltid haft höga krav. Ett av mina mål var att utbilda mig till frösr och det hade jag lyckats med. Mitt nästa mål var att få ett jobb på en känd och väletablerad salong. Jag vill inte sätta mig och jobba på en salong bara sådär. Jag vill veta a tt jag kommer utvecklas och trivas. Sökte massor jobb och gick på intervjuer men det kändes verkligen inte rätt. Min vän Melinda skrev att jag skulle söka ett jobb och jag såg att det var på Rapunzel of Sweden. Där sitter jag, men en jobbannons och tappar andan. "Ska jag, ska jag inte". "Jag kommer endå inte få det". Men jag skickade iväg ett CV och några dagar senare ringer dom. Jag ska få provjobba. Spanar in frisörerna i sthlm på hemsidan. Alla ser sjukt snygga ut och där ska jag komma. En byfåne och provjobba. Var skitnervös. Men jag minns det som igår. Dom va världens snällaste och jag hade tydligen sagt det första jag gjorde att jobbet skulle bli mitt. Dagen gick helt perfekt och jag kände mig för en gång skull väldigt självsäker på att jag hade en chans. Det var väldigt, väldigt, väääääldigt många som sökte och jag fick provjobba. Dock fick jag inte jobbet just då. Min kära kollega Nathalie fick den tjänsten då. Det var som en fet käftsmäll och jag hamnade i nått deppmode. Kände mig skitdålig och ville inte alls söka fler jobb för att jag va rädd för att få samma besked. Detta var under sommaren. Jag började planera om att starta eget och hade bara det i fokus då jag en dag sitter i bilen tokstressad och telefonen ringer. Det står "Rapunzel". Tror ni jag fick en chock. "Varför ringder dom mig"? Jag svarar. I andra luren sitter Elin. Hon frågar mig vad jag gör för tillfället och om jag har jobb. Jag sa att jag sökte och hon frågade om jag ville börja jobba hos dom på Rapunzel of Sweden. Jag blev helt paff, helt ställd!!!! Elin sa även att tjejerna hade handplockat mig ur bunten och ville att jag skulle jobba med dom. Då måste jag trots allt gjort ett bra intryck. Hade dagen på mig att bestämma, ja eller nej. Det var ju ett solklart ja från första stund jag såg Rapunzel på telefonen. Var bara att hitta boende. Dagen då jag skulle börja jobba kom. Hade träffat Lisa och Emelie innan men aldrig Nathalie. Jag var lite rädd minns jag. Dels för att jag hoppades så otroligt mycke att vi skulle klicka och det gjorde vi verkligen.
 
Nu har det gått 7 månader sen jag började jobba i stockholm och jag har uppnått mitt andra mål i livet. Jag har världens bästa jobb, på världens bästa arbetsplats och företag och ännu bättre- jag har verkligen världens bästa kollegor. Vi finns i vått och torrt för varann! Jag är färskingen i gänget men den äldsta. Jag kommer aldrig vilja byta jobb då jag ser hur mycke det ger mig. Jag har verkligen hittat mitt drömjobb och mitt yrke är det jag va menad för. Det låter så jävla klyschigt men det är så sant!
 
 
Med dethär inlägget vill jag bara säga till alla er, även om det låter så jävla mesigt- att alla kan! Fan. tro inte att du är en medelmåtta, du är bättre än så! Alla borde ta chansen att försöka. Har man inte försökt finns inget att vinna! Jag provade, två gånger. En gång med att ansöka om utbildningen, och en gång om att söka till Rapunzel. Och jag lyckades få båda sakerna och jag är lyckligare än någonsin! Våga och vinn!!!
 
Första veckan blev det en tripp till Jönköping för att gå på frisörmässan. Det va sjukt lärorikt och roligt. Vi åkte ett skönt gäng som hade en heldag. När vi väl kom tillbaka till Malmö så hade vi våran första klassfest at my place som blev ganska galen.
 

Det var mycket i början av skolstarten men så värt det. Roliga lektioner och sköna raster i solen med hela klassen. Sen kom fina Samira oh Åsa på besök och första ölfesten på studenthuset skulle äga rum.
 
 
Valborg i :Lund, påsktävling i skolan och sminkkurs med klassen.
 
Ännu fler galna upptåg av klassfester som spåradt totalt men jävlar va roligt det har varit. Det va mina bästa tider måste jag säga.
 
 
Frisörexamen med klassen och min egna examensfest som blev maximalt galen!

Kommentarer
Postat av: Maria

Gud vad kul att läsa! Jag tycker det är väldigt roligt att du skrev ett inlägg om det och är glad för din skull att du lyckades uppnå din dröm om att bli frisör! :)Ha en härlig dag!

2013-06-02 @ 13:51:14
Postat av: Linnéa.w

åh, att läsa allting detta om dig Emma gör mig så glad, för din skull ! Du är sjukt duktig och grym, med det du håller på med. Puss !

2013-06-02 @ 20:17:33
Postat av: Sandra

Jag undrar om du vet hur man fixar håret så det blir såhär lockigt och fint?
http://www.google.se/imgres?um=1&sa=N&biw=1366&bih=643&hl=sv&tbm=isch&tbnid=EHON_Ihorzq73M:&imgrefurl=http://en.wikipedia.org/wiki/AnnaLynne_McCord&docid=_05CRxkZl2IycM&imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/20/AnnaLynne_McCord_2009.jpg/200px-AnnaLynne_McCord_2009.jpg&w=200&h=300&ei=_363UaieOOLl4QSR0ICQBw&zoom=1&ved=1t:3588,r:3,s:0,i:101&iact=rc&dur=4227&page=1&tbnh=183&tbnw=127&start=0&ndsp=18&tx=82&ty=76

Svar: hej sandra. :)jag kan tyvärr inte få upp någon bild :(
emma andersson - Frisörblogg & Hårblogg

2013-06-11 @ 21:52:29
Postat av: Julia

Hej fina Emma! Vill först och främst tacka för en underbar och inspirerande blogg. Jag har länge funderat på frisöryrket, men det är inte förrens nu som jag valt att faktiskt ta tag i saken, mycket på grund av detta inlägg. Jag känner att om du kan, så kan jag också! Jag har kollat runt en del och läst om några privata skolor, men har ingen möjlighet att ta ett så stort lån som krävs. Så mitt enda alternativ är att göra som du - söka via kommunen. Skolan jag ska söka till heter Style Education och är godkänd av Frisörföretagarna och pågår under ett år, med praktiskt arbete i deras egen salong inräknad. Det står även att jag efter avslutad utbildning ska vara klar för gesällprov. Betyder det att jag själv ska ansöka om att göra det då eller hur funkar det? Kan man söka nåt traineejobb på valfri salong efter den ettåriga utbildningen, eller hur bör man göra? ska man försöka jobba som trainee på någon salong INNAN man gör gesällprovet? Har så många frågor, och jag hoppas att du förstår vad jag menar haha. Vore oerhört tacksam för svar! Kram

Svar: Hej Julia :)Gud va roligt och läsa din kommentar!!! Blirsjukt glad av att läsa detta!! Du måste verkligen göra detta du kommer inte ångra dig. Det va mitt bästa val någonsin. Det är ett plus att skolan e godkänd då e de behöriga lärare osv. Du kan inte ansöka om gesäll direkt då du måste gå efter timmar. Tror det där 3000 timmar. Fråga om dom timmarna kan dras av fn din praktik devote det bästa. Ett gesäll är nästan som ett examensprov som du troligtvis kommer fö göra i skolan då. Jag håller på nu att jobba in timmar så jag kan ta gesäll :)

Alla tar inte in trainee och ofta e de riktigt dåligt betalt som trainee så det bästa vore att få ett jobb och jobbs sv timmarna om det går. Men som trainee har du handledare och kan lärs dig massor av det men tycker absolut du kan söka vanligt frisörjobb :)
emma andersson - Frisörblogg & Hårblogg

2013-06-27 @ 21:13:18
Postat av: Julia

Tack snälla! Fick lite mer klarhet i min förvirring nu haha :) är så glad att jag hittade din blogg, känner mig så sjukt peppad och motiverad att följa min dröm och göra något för min egen skull någon gång. Jag är så dålig på det! Men nu känns framtiden väldigt ljus och rolig, så jag hoppas att allt går bra :)

2013-06-27 @ 22:40:13
Postat av: Nea

Efter att jag läst klart ditt inlägg om hur man ska behandla sin frisör och bli behandlad som kund. Att man måste ställa frågor och våga säga till så kände jag direkt att kanske är du min nya frisör?

Jag har aldrig riktigt hittat en frisör som passar mig och idag gick jag från frisören ännu en gång utan att ha det klippt som jag velat.

Skumläste alla inlägg för att hitta var du jobbar någonstans och YES! Stockholm!!! Woohoo!

Då hoppas jag verkligen att det finns en tid för mig på eran salong om några månader då det är dags :)

Sjukt mysig blogg har du också! *Bokmärkt*

Svar: hej nea! :) gud va kul att du gillar det du lser och hoppas verkligen du tittar förbi så ska jag göra mitt yttersta för att hjälpa dig :)
en del frisörer jobbar på "sitt sätt" och lyssnar nog halvhjärtat på va kundens önskemål är vilket endel förlorar kunder på... man måste lyssna på kunden och sedan komma med ideer och förslag :)
emma andersson - Frisörblogg & Hårblogg

2013-08-20 @ 01:53:14
URL: http://neapeah.se/
Postat av: Ann-Sofi

Hej! Jag läste just ditt blogginlägg och funderar över en sak. Jag funderar på att söka leeps utbildning eftersom min dröm alltid har varit att bli frisör. Men i gymnasiet hade ja för dåliga betyg. jag undrar hur det är att få jobb när inte gesäll ingår i utbildningen? Måste man inte gått en utbildning som är godkänd av frisörföretagarna för att få göra gesällprov?
Tacksam för svar, detta är verkligen något jag vill.

Med vänlig hälsning Ann-Sofi

Svar: man måste ta 3000 lärlingtimmar innan du kan ta gesällbrev :) de e verkligen nått du måste satsa på att gå utbildning. de e aldrig försent. de är det bästa jag gjort :D
emma andersson - Frisörblogg & Hårblogg

2013-09-03 @ 17:08:26
Postat av: Elin

Hej Emma! Jag hittade detta inlägg för några dagar sen vilket gjorde mig helt säker på att det är frisör jag vill bli!!
Jag undrar bara mer hur du gick till väga för att få utbildningen betald av kommunen? Vem ska jag vända mig till och hur gjorde du? Jätte tacksam för svar då jag vill ta tag i det nu! Kram

Svar: Jag mailade till skolan och sedan gick jag till arbetsförmedlingen tror jag och berättade för dom. Eller om jag pratade med kommunens KY-utbildning. Där så berättade jag om skolan osv. Då fick jag skriva ett motiveringsbrev om varför just jag skulle få den betald. Satt nog 1 vecka o skrev o ändrade brevet sen skickade jag det till min KY ansvarige :) blir du godkänd åker du till skolan o pratar med rektorn :) SEn är det bara att vänta :)
emma andersson - Frisörblogg & Hårblogg

2014-10-20 @ 10:27:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0