Mjäll eller torr hårbotten?

Många där ute kan ha stora problem med sin hårbotten. Idag tänkte jag berätta lite mer om både torrt mjäll och även torr hårbotten som är ganska olika varann. Oftast tror folk att dom har mjäll och behandlar därefter- fast så är oftast inte fallet utan en torr hårbotten är mer vanligt. Hur vet man då vad man har för problem? Vi kör på direkt.
 
Mjäll- det vanligaste är torra mjäll. Mjäll brukar oftast finnas i hela hårbotten. Hela skallpartier är alltså oftast drabbat. Mjället kan även finnas på håret om det är mycket. Mjäll kan orsakas då hårsäckarna täpps igen, och då drabbas även håret och blir livlöst och glansfritt. Mjäll brukar vanligtvis inte klia speciellt mycket. Hur behandlar man mjällig hårbotten då? Man behandlar oftas mjällig hårbotten och torr hårbotten på samma sätt. Med milda produkter. Produkter som inte torkar ut hårbotten och återfuktar bra. Det är jätteviktigt att ha återfuktande och milda schampon till en mjällig hårbotten. För starka produkter kommer förvärra mjället då hårbotten oftast är väldigt känslig för starka schampon.
 
Hur vet man då om man har torr hårbotten? Ofta kan dessa symton va väldigt lika och väldigt lätta att behandla med samma produkter. Torr hårbotten brukar oftast inte drabba hela huvudet utan bara vissa partier där det kanske inte luftas lika mycket. Även runt pannan och nacken kan man drabbas av torr hårbotten. En torr håtbotten brukar vanligtvis klia ganska mycket och även då flagna ner på kläder. Klådan är den som oftast är värst och kan förvärra den torra hårbotten. En torr hårbotten beror oftast på att man torkar ut hårbotten med för starka produkter. Man kan även få torr hårbotten av att tvätta håret för mycket. Även fel produkter kan förvärra en torr hårbotten, så det är viktigt att prova sig fram. Hur behandlar man detta då? Jag brukar säga att återfuktande produkter är a och o. Sen att inte ha i för mycket produkter och även inte tvätta håret så ofta. Att använda torrschampo är ett bra alternativ om man tvättar håret ofta. Återfuktande schampon är jätteviktigt. Även att använda inpackning med återfuktning är jätte viktigt. Då tillför man fukt och längderna blir även då behandlade.
 
 
Produkterna här över är två grymma produkter som jag verkligen kan rekomendera om ni har dessa problem.
Båda produkterna funkar till mjäll och torr hårbotten så det är vilket som man väljer.
 
Grazette Neccin är i särklass den bästa produkten jag har provat när jag själv hade torr hårbotten. Neccin tar självklart hem förstaplatsen när du har torr hårbotten. Jag vet inte hur den funkar på mjäll men jag vet att den ska behandla mjällig hårbotten. Men är det så att du har torr hårbotten så är denna självklara valet. Den kyler även hårbotten då du behandlar. Schamponera alltid två gånger och låt andra schamponeringen sitta en stund i håret så den hinner göra verkan i håbotten. En kylande känsla kommer du att känna men det är jätteskönt och den är verkligen värd varenda krona. Absolut inte speciellt dyr. Nackdelen kan vara att många salongen eller butiker oftast inte säljer denna så att beställa kan vara ett bra alternativ. Kostar runt 100-150kr tror jag.
 
Lanza Scalp Balancing är mest utsedd för att behandla torra men även oljiga mjäll. Lanza har alltid haft grymma produkter så jag vet att denna är bra. Jag provade en annan produkt från Lanza med samma "funktion" och den var riktigt, riktigt grym. Den serien hette Healing Moisture och dess fokus är att återfukta! Även här rekomenderar jag att ni schamponerar två gånger och låter schampot sitta så den får jobba sig in i hårbotten lite innan ni tvättar ut det. Denna serie är lättare att få tag i hos frisör eller i butik. En flaska brukar vanligtvis kosta runt 200kr hos frisör men om man beställer är den billigare.
 

Kommentarer
Postat av: emelie

en önskning bara! kan inte du skaffa bloglovin? du vet så att man kan följa dig där. Hade varit mkt uppskattat!

Svar: jag la upp en logga på sidan där du kan börja följa min bloglovin :D
emma andersson - Frisörblogg & Hårblogg

2013-07-18 @ 15:13:39
URL: http://ebonyinblack.blogg.se
Postat av: Mia

Precis hittat hit. Blev mycket glad och tyckte jag fick svar på mycket av det jag hunnit läsa =). Jag tror jag har torr hårbotten, mjällexem. Kliar och lossnar flaggor när jag kliar. Men samtidigt blir mitt hår väldigt fett. Använder då torrschampo. Passar dessa schampon till mig eller skulle du rekommendera något annat till mig? MVH, Mia.

Svar: dom här kommer nog passa perfekt. får man en bra balams i botten så får man det även i längderna. man ska aldrig byta schampo för ofta så prova gärna och se hur dom fungerar :)
emma andersson - Frisörblogg & Hårblogg

2013-08-22 @ 19:24:03
Postat av: Karina

Hej! Stort tack för en så bra och intressant blogg!

Jag har haft något form av eksem i hårbotten som jag nu lyckas fått bort. Ett av stegen var helt enkelt att smörja in hårbotten med samma kräm jag har i ansiktet. Ett annat var att bara tvätta med balsam och göra det 2 gånger efter varandra. Nu är eksemet borta men det blir istället små torra "knoppar" i hårbotten som man känner om man masserar hårbotten och som då ramlar bort om man masserar på dem. Någon obalans har jag ju i hårbotten men jag har googlat i veckor efter det här men inte hittat något liknande. Det är inte hårsäcksinflammation vad jag vet då det ju verkar vara som finnar i hårsäcken och det är det här inte. Om jag masserar hårbotten för att känna efter såna små "knoppar" så kan det ibland lossna ett hårstrå med en sån liten knopp på. Det är som om den täpps igen av något. Det här har fått mig att fundera om det inte finns lotion till hårbotten som skulle funka. Har hittat någon gel för torr hårbotten som jag provat lite olika märken av men inget har hjälpt. Så jag fortsätter med min ansiktskräm så länge. Men någon måste ju ha varit med om det här förut och veta vad som funkar och jag hoppas du kanske vet vad som kan funka? Och om det finns något lotion för hårbotten? Skulle vara skönt med någon med kylande effekt. Gärna någon som främjar hårtillväxten på samma gång. I mina ögon är det konstigt att det inte finns någon sådan storsäljare. Borde vara mycket mer effektivt att ha en lotion med saker som främjar hårtillväxten än ett schampo/balsam som man bara sköljer ur kan jag tycka.

Hur som helst så fortsätter jag leta efter någon som gör att jag kan bli av med det här någon gång och det skulle vara snällt om du kunde hjälpa mig. :)

Kan lägga till att jag börjat äta Efamol kapslar (rikt på fettsyran GLA) som ska vara bra för hår och hud och framför allt vid mjäll tydligen. Min förhoppning är att det ska smörja innefrån. :)

Ha det bäst!

Svar: Hej Karina :)
Det verkar som att du har en ostabil hårbotten som behöver stabiliseras. och jag kan redan nu avråda dig att använda ansiktskräm i hårbotten även om du tycks att det blir bättre. en sådan kräm är väldigt fet och passar inte så bra i håtbotten då det kan täppa till hårsäckarna totalt och både bilda svamp och även fyllda "knoppar". Vet inte varöfr du får knopparna men min känsla är att det inte är något bra och att det dels kan komma av obalansen och att det blir för täppt i hårbotten.

jag skrev för ett tag sen om ett schampo som heter neccin. den tycker jag du borde prova i nån månad och bara köra den och inte byta runt med så många olika produkter. Den stabiliserar hårbotten och kyler även hårbotten samtidigt. Den ska sitta en stund för att ge full effekt. :)

hoppas verklgien det blir bättre <3
emma andersson - Frisörblogg & Hårblogg

2013-09-09 @ 00:12:20
Postat av: Frida

Neccin no 3 fungerar utmärkt på mjällproblem! Det absolut bästa hårbottenproblem schampoo på marknaden! Sjukt bra blogg by the way =)

Frida

Svar: Oh tack för det :) då vet jag att det även funkar på mjäll :) Lätt bästa produkten. Den e magisk :)
emma andersson - Frisörblogg & Hårblogg

2013-09-13 @ 23:02:52
URL: http://fridaekman.blogg.se
Postat av: Mathilda

Hej!

Jag har fått ett hårbottenproblem som är riktigt jobbigt. För en månad sedan när jag duschade så stängdes plötsligt vattnet av när jag hade fullt med schampo inlöddrat i min hårbotten. Jag blev tvungen att småskölja i en timma tills vattnet äntligen kom igång och jag kunde skölja. Dock efter detta har hårbotten blivit mycket fet, vita "dammkorn" över hjässan samt en klåda som är riktigt jobbigt. Är detta mjäll eller torr hårbotten?

Svar: Hejsan.
Jag skulle tippa på att du har en torr hårbotten efter att schampot fick sitta så länge. Schampot tar bort alla naturliga fetter i hårbotten och därav så blir man ju lite torrare. Massera alltid in schampot förmått få upp blodcirkulationen och gör det varje gång så ska du se att det blir bättre. Och använd ett milt schampo nu när det är kallare ute
emma andersson - Frisörblogg & Hårblogg

2016-01-04 @ 16:12:49
Postat av: Erica

Hej, jag har problem med stora flagor i min hårbotten som lossnar. Jag använder dagligen spray och har alltid gjort, aldrig tidigare haft problem. Jag började använda torrschampo pga att mitt hår snabbt blir fett. Sedan upplevde jag att jag började få problem och började (säkert felaktigt) använda Fungoral från apoteket. Slutade använda torrschampoo och började med saltvattenspray. När jag fick veta att fungoral tvättar hårt slutade jag med det och tvättar nu endast med Neccin, som jag använt så länge jag kan minnas. Dock har jag kvar mina skalpproblem. Det har gått 17 månader sen jag slutade med Fungoral. Jag skulle verkligen uppskatta lite vägledning i detta. Hårbotten kliar och flagorna sprider sig i håret. Tvättar håret var tredje-fjärde dag med Neccin, dock sprayar jag fortfarande håret, men aldrig direkt i hårbotten. Vill helst inte sluta med sprayen, då jag har så tunt hår. Men gör naturligtvis allt för att få en normal hårbotten igen. Ser du nån möjlig lösning? Otroligt tacksam för svar!

2016-05-26 @ 22:45:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0