Hur man ska behandla kund vs. frisör på bästa sätt

Många av alla där ute vill nångång förändra sin frisyr. Många blir inspirerade av kändisarnas frärger och frisyrer och vill ofta ha samma stuk på frisyr. Oftast så brukar inte kunden göra en make-over på sin frisyr dels för att många har gått från en frisörsalong missnöjd. Jag tänkte dela med mig av lite tips jag brukar ge mina kunder och vad dom ska ta med sin nästa gång dom kanske måste gå till en annan frisör.
 
 
Det finns många frisörer där ute som inte borde jobba med detta yrke då det är ett serviceyrke. Jag har mött många frisörer som suttit och rullat tummarna när man kommit in i salongen och bara där tappar jag intresse direkt och kan verkligen inte rekomendera dom. För en kund tar det 3 sekunder att skapa sig en uppfattning om både salong och personal så ett bra bemötande är jätteviktigt från frisörerns sida. Och det är inte speciellt svårt om man älskar sitt yrke.
 
Många kunder vet oftast inte riktigt vad dom är ute efter och har många idéer vilket kan leda till lite villospår för en frisör. Därför är det jättejättejääääätte viktigt för frisören att lyssna först, och komma med förslag sen! Man måste lyssna på vad kunden önskar och sedan förmedla sin kunskap och sina förslag. På så sätt kan man oftast komma fram till va kunden vill göra och vad frisören skulle tyckas passa bäst för just den kunden. Oftast när jag har nya klippkunder hör jag deras missnöje om att frisören klippt för mycket osv. Ofta vill frisörerna klippa av tex allt det slitna i topparna medans kunden bara vill ta 3cm. Då måste man som frisör välja att lyssna på kunden och lämna resten av det slitna eller försöka komma överens med en kund om att kanske få ta lite mer dels för att det skulle bli bättre osv.
 
Frågor ger oftast bäst resultat- jag frågar gärna för mycket än för lite och det blir fel. Fråga kunden hela tiden om du blir osäker eller hur kunden vill ha upptill och på sidorna när det gället en klippning. När det kommer till färg gäller det att veta hur färgerna kommer funka till kunden hudton för det vet oftast inte kunden själv. Jag brukar köra med att fråga färg på ögonskuggor, smycken och även kolla kunden hudton. Har kunden ofta guldsmycken så gillar dom oftast varma hårfärger. Lika så om kunden väljer bruna skuggor istället från gråa. Men har kunden silversmycken eller mycket gråa ögonskuggor brukar det funka jättebra med lite kallare färger. När det gäller frisyrer måste du som frisör veta hur mycke tid kunden lägger på att fixa frillan varje dag. Är det så att dom inte lägger mycke tid på frisyren på morgonen så kanske inte en avancerad frisyr är att tänka på.
 
Du som kund ska känna dig säker med valet av frisör. Du ska kunna fråga frisören hur en klippning passar på dig och din ansiktsform. Hur mycke tid på morgonen frisyren tar att fixa och om den är lättskötlig osv. Även när det kommer till färg måste du känna dig bekväm med frisörens förslag och idéer. Man måste kunna fråga mycket och känna sig bekväm i stolen för annars blir man oftast väldigt osäker som kund och oftast inte nöjd.
 
Jag som frisör måste känna att kunden kan gå ifrån salongen nöjd! Ibland kan en kund behöva känna och klämma i det nya håret och även veta att dom kan ringa och rådfråga när dom känner sig osäkra eller kanske vill ändra om nånting. Man måste finnas där (under arbetstid) och kunna stötta och ge förslag och röd till sina kunder. Väldigt viktigt! Hoppas detta hjälp lite på traven om ni är osäkra på frisörer och frisyrer.

Kommentarer
Postat av: Linda

Intressant inlägg! Jag tycker att det är Jättebra med frisörer som är lyhörda! Undrar en sak. Hur skulle du reagera om en kund hade med sig sitt eget schampoo och balsam, skulle det vara OK för dig som frisör? Om inte, hur skulle du i sådant fall lösa situationen ?

Svar: De skulle helt klart va okej för mig. Många kunder kör med balsammetoden och det måste man acceptera som frisör :)
emma andersson - Frisörblogg & Hårblogg

2013-08-07 @ 15:05:16
URL: http://blackhaircare.blogg.se
Postat av: Linnea

Vad gör jag åt randigt hår? Fick några slingor som blev för mörka mot andra blonda så det ser randigt ut..kan jag lägga på "hemmablekning" på de mörka slingorna?

Svar: du kan absolut lägga på blekning om du vill men du gör det på egen risk. det kan ju bli lite hur som helst när man gör så. är du nöjd med resten av håret? för oftast brukar mörka färger släppa fort. :)
emma andersson - Frisörblogg & Hårblogg

2013-08-08 @ 21:38:02
Postat av: Linda

Ok, jag skulle nog själv inte vara en sådan kund men jag var bara allmänt nyfiken! Tack för ditt svar =)

2013-08-09 @ 15:04:53
URL: http://blackhaircare.blogg.se
Postat av: Linda

Ps. Tack för din kommentar, detsamma! =) Din blogg är en av mina favoribloggar <3

2013-08-09 @ 15:12:58
URL: http://blackhaircare.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0