Dessa små huvudlöss....

Nu är tiderna igång igen- tiderna då lössen kommer. Skolstarterna gör så att det blir allt fler löss bland barn och ungdomar. Jag nojar varje dag att dommerdagen är kommen så mina frisörsaxar och borstar blir sanerade efter varje kund!
 
För det första så trivs löss inte i smutsigt hår! Det är bara en ren myt. Har du nytvättar hår varje dag är du en god kandidat för att drabbas av dom små parasiterna. Löss trivs alltså i rent hår. Det är dock ingen garanti att dom med skitigare hår inte kan drabbas. Men för tusan. Använd aldrig lusschampoo för säkerhets skull- funkar inte.
 
Löss sprids genom att man oftast genom kontakt- huvud mot huvud, kramas eller använder nån annans hårborste etc. En lus behöver inte ha någon "bärare". Dom kan lika gärna sitta på en hårborste och vänta på att den ska användas. Dock klarar dom sig inte utan "bärare" allt för länge, ca 1 dygn, 24 timmar.
 
 
 
En lus kan se ut på olika sätt beroende på hur dom ömsar skinn. Dom kan alltså vara så gått som genomskinliga men dom kan också vara mörka. En lus kan leva 2-3 månader om den bara har en "bärare" dvs ett huvud dom kan bo i. Under den tiden kan en lus lägga 200-300 ägg. Efter 10 dagar så har äggen kläckts och efter yttligare 10 dagar är dom fullvuxna oh kan lägga egna ägg. Äggen kallas gnetter. Dessa ägg ligger inte i hårbotten utan på hårstrået nära hårbotten. Tänk då på att löss förökar sig otroligt snabbt! Äggen är genomskinliga. Har du löss har du garanterat gnetter (ägg) som ligger och gror till sig.
 
Ett tecken på att du har löss är klåda. Betten kan vara irriterande och börja klia. Lössen trivs i varma klimat- så lössen trivs absolut bäst bakom öronen och i nacken, där kan man lättast se dom.
 
För att få bort lössen är prio ett att inte krama andra! Och använd inte varandras mössor, kammar osv. Att luskamma håret måste man göra för att få bort löss och gnetter. Att luskamma över ett vitt papper eller ett vitt handfat brukar alltid vara det lättaste. Sen måste ni använda luschampo när ni väl har löss! När du lyckats blivit lusfri- tro inte att du kan vara helt fri! Tänk på att det kan finnas gnetter kvar även fast lössen är borta. Så se till att luskamma håret flera gånger efter du blivit lusfri då gnetterna kan kläckas. Jag brukar rekomendera att luskamma en gång i veckan, minst- efter att du blivit lusfri. Att luskamma en extra gång är ju inte direkt jobbigt utan bara en säkerhet för er och personer runt omkring.
 
Vet du att du eller någon vän fått löss så måste du få bukt på dina hårborstar! Lägg alla hårborstar och kammar i en påse. Antingen så lägger du dom i 50° värme i minst 1 timme. Eller så kan du lägga dom i -15° i minst 12 timmar eller det tredje alternativet- i frysen i 48 timmar!

Kommentarer
Postat av: Maja

Du skriver alltid så utförligt o bra! :)

Svar: tusen tack! gud va glad jag blir när jag får höra sånt. gör mitt bästa <3
emma andersson

2012-10-03 @ 16:54:45
Postat av: Elli

Men hur luskammar man om man har extensions? ;)

Svar: Jadu det blir svårt att luskamma led löshår men lan får göra så gott man kan. Sedan gäller det bara att behandla. Rekommenderar hu starkt att ta ur löshåret om man skulle bli drabbad. :(
emma andersson - Frisörblogg & Hårblogg

2013-09-19 @ 19:46:52
Postat av: Anonym

Jag fick löss för tre veckor sedan. Tog du ut mitt löshår. Det har legat i mitt rum orört i tre veckor nu. Jag är nu lusfri och vill sätta i löshåret igen. Jag vill inte köpa nytt för clipsen är av äkta hår och dyra. jag tänker att lössen och äggen borde dött nu? Jag har även tvättat löshåret i schampo och balsam. Vågar jag sätta i det?

2015-09-10 @ 13:45:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0